De Stichting Fara Tekan Fountain heeft als doel de Perzische mystiek en met name Rumi’s* wijsheid, zowel in Nederland als internationaal te bevorderen als een krachtig culturele instrument om evenwicht te bereiken in alle aspecten van het leven, de eenheid van het wezen te benadrukken en mensen uit het oosten en westen van de wereld te verbinden.

De stichting tracht dit doel te bereiken door middel van het ontwikkelen, uitvoeren en organiseren van diverse culturele activiteiten zoals film, podiumkunst, interculturele workshops, trainingen, boekpublicaties en exposities. Daarnaast faciliteert en geeft de stichting lezingen, cursussen en trainingen, stelt middelen beschikbaar, werft fondsen, en bevordert samenwerking met organisaties die soortgelijke activiteiten ondersteunen.

Een mystieke kijk op het leven betekent dat we angsten en zorgen overstijgen door bewust te zijn van de waarheid van ons bestaan, wat gelijkstaat aan ‘vrijheid’.
Dit vergroot de innerlijke vrede en gemoedsrust. In deze visie realiseren we ons dat mystiek ons een echte, grenzeloze en harmonieuze wereld biedt, vol oprechte vreugde. Het bevrijdt ons van de beperkingen van tijd, ruimte en onze eigen beperkte verbeelding.
Mystiek is een viering. Het leert ons dat het zoeken naar waarheid en rust geen lange en ingewikkelde weg vereist, omdat alles dichtbij en in ons is. Geen omwegen, geen valse beloften, geen zorgen. Wees jezelf, wees tevreden, dans en laat de golven van jouw tevredenheid zich over de hele wereld verspreiden, zodat iedereen kan meedansen.
Dit is de boodschap van Fara Tekan Fountain voor de mensheid. Het is geen utopie, maar simpelweg onze keuze om in vrede met onszelf en daardoor met alles te leven.

Voor ons is Het Leven Een Dans.

Bovenaan de activiteiten van deze stichting staat de uitvoering van de ‘Fara Tekan Nursu Stroom’.

‘Fara Tekan Nursu Stroom’ is een innovatieve podium, geïnspireerd door de diepe inzichten van de Perzische mysticus Rumi, draagt op verschillende manieren bij aan de hedendaagse samenleving. Het benadrukt de intrinsieke verbondenheid van ons individuele bestaan met het geheel.
‘Fara Teka Nursu Stroom’ creëert een multidisciplinair poëtisch podium met een spontaan karakter voorbij de beperkingen van lichaam en geest.
Zodra ‘Fara Tekan Nursu Stroomt op het podium, transformeert het in een beweging met een hogere frequentie.
Voor Sara en Farhad en andere deelnemers is het cruciaal om zich voor te bereiden en de capaciteit te ontwikkelen om het ‘momentum’ van hoge frequentie bewegingen op het podium te laten plaatsvinden.
Het publiek wordt getuige van het proces van ‘Fara Tekan Nursu Stroom’ en gaat als medereizigers op ontdekkingsreis door impulsieve dans, muziek, acteren, verhalen vertellen, video art en nog veel meer.
‘Fara Tekan Nursu Stroom’ werd voor het eerst gepresenteerd in Iran in 2017 en in 2019 verhuisd naar Nederland om zich uit te breiden.

HEADLESS- underground voorstelling- Iran 2018


LIGHT HOUSE- underground voorstelling- Iran 2017


MITRA (Rise of Ishtar)- Nederland 2022


Duizenden Nachten in een Enkele Nacht- Nederland 2023

________________________________________________________________________________________________________

Wij zijn hier voor Fara Tekan Nursu Stroom

Sara Behrad

Oprichter en Voorzitter

“Ik ben hier voor Fara Tekan Nursu Stroom, een platform waar ik andere dimensies van het leven kan verkennen
op een delicate en mystieke manier.”

Ze behaalde haar Bachelor of Arts graad in Theater aan de Kunstuniversiteit van Teheran tussen 1998 en 2002. In 2013 voltooide ze een eenjarige masteropleiding Theater aan DasArts in Amsterdam. Tijdens deze studie onderzocht ze de uitdagingen van het handhaven van een poëtische en evenwichtige benadering binnen een activistische context.

Haar studie van het Stanislavski-acteersysteem vond plaats in Iran, waar ze geïnspireerd raakte door Mahin Oskooi’s nadruk op de eigen natuur. In 2014 nam ze deel aan een zomercursus Bewegingsimprovisatie in Amsterdam, waar ze experimenteerde met lichaamsbevrijding en inspiratie putte uit het werk van Katie Duck.

Na haar terugkeer naar Iran in 2014 richtte ze de ‘Life Theatre School’ op en ontwikkelde ze het programma Movement Improvisation voor jonge underground dansers. Het doel was om dans van onderaf naar de grond te brengen. Dit succesvolle programma werd ondersteund door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2019 besloot ze terug te keren naar Nederland om de stichting Fara Tekan Fountain op te richten en haar concept van podiumkunst uit te breiden.

Farhad Foroutanian

Medeoprichter en artistiek directeur

“Liefde en compassie, in de ruimste zin van het woord, zijn wat mij inspireren om te creëren. Ik geloof dat ieder van ons een unieke missie in het leven heeft. De mijne is observeren, visualiseren en overbrengen, en daar haal ik veel plezier en authenticiteit uit.”

Hij studeerde af aan de theaterschool in Iran in 1976 en aan de Academie voor Schone Kunsten in 1978. Sinds 1977 werkt hij als theatermaker en beeldend kunstenaar. Na meer dan 20 theaterproducties en diverse tentoonstellingen in Iran, vertrok hij in 1986 vanwege progressieve politieke uitingen.

Sinds 1986 in Nederland, heeft hij samengewerkt met diverse kunstorganisaties en uitgeverijen, waaronder Rotterdams Dagblad, Vrij Nederland, IDFA, en meer. Zijn beeldende kunstwerken zijn tentoongesteld in zo’n 80 tentoonstellingen wereldwijd, met onderscheidingen zoals de ‘Miglior pittore die 1997’-prijs in Italië en de prijs ‘Beste beeldende werk voor WK’ in Nederland in 2002.

In 1988 richtte hij multicultureel theatergroep ‘ACT’ op in Rotterdam en produceert  verschillende stukken zoals: Stairway to heaven, Partytime en Getroffen. Hij heeft ook toneelstukken en trainingsprogramma’s gerealiseerd in verschillende landen.

In 2004 startte hij InterAct Theatre Company en voerde projecten uit in Nederland, Europa en Iran. Sinds 2007 organiseert hij regelmatig workshops in Iran, tot hij in 2013 Iran InterAct oprichtte. Met succes bracht hij het interactieve theaterproject “Confrontation” naar het 13e Internationale Theaterfestival voor Universiteiten in Iran, waar hij de prijs voor de beste buitenlandse productie in ontvangst mocht nemen. In 2012 startte hij een tweejarig educatief project voor interactief theater in Iran, met als doel jonge Iraanse podiumkunstenaars te onderwijzen over nieuwe, vrije podia. Hiermee wilden ze voorbij de grenzen van overheid beperkingen treden en direct contact maken met hun publiek. Dit project betrok de deelname van 30 acteurs, en de conclusie ervan werd in 2014 gepresenteerd onder de titel “De Geur” tijdens de publieke presentatie van het Internationale Theaterfestival voor Universiteiten in Iran.

In 2014 keerde hij terug naar Iran om samen met zijn vrouw Sara Behrad ‘Live Theatre School’ op te richten en organiseerde tot 2017 negen cursussen en vijf publiekspresentaties. In 2017 richtte hij samen met Sara Behrad het gezelschap Fara Tekan Nursu op. Ze verlieten Iran in 2019 en keerden terug naar Nederland.

Bas van der Schot

Bestuurlid

“Ik ondersteun Fara Tekan Fountain, omdat ik al tijdens mijn studietijd geïnteresseerd raakte in niet-westerse filosofieën en wereldbeelden. In plaats van de rationeel wetenschappelijke manier van denken, kreeg ik meer oog voor zingeving door verbondenheid, intuïtie en eenvoud.”

Bas van der Schot (1970) is een politiek cartoonist en illustrator, gevestigd in Amsterdam en Berlijn. Zijn politieke cartoons verschijnen drie keer per week in de Volkskrant. Zijn werk wordt in het buitenland verspreid via Courrier International, Cartoonists & Writers Syndicate en Cagle.

Na het afronden van zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam (politicologie) zijn de cartoons van Bas van der Schot gepubliceerd in verschillende Nederlandse dagbladen en tijdschriften. Sinds 2011 werkt hij als redactioneel cartoonist voor de Volkskrant, de grootste kwaliteitskrant van Nederland.
Hij won in 2023 de Inktspotprijs voor zijn tekening over de klimaatcrisis bij de Pers- en Printwedstrijd in Nederland.

________________________________________________________________________________________________________

2024-2025
Het jaren van ‘By default Dream’ Een ‘ Fara Tekan Nursu Stroom’ een Participatieve kunst/co-creatie project.

Wij zijn verheugd om ons meest opmerkelijke project van 2024 aan te kondigen: “By Default Dream.”

Dit Participatieve kunst/co creatie project biedt amateurkunstenaars en professionals een kans voor groei en samenwerking. Door het produceren van professionele voorstelling en educatieve workshops, versterken we de artistieke gemeenschap en bevorderen we duurzame cultuurparticipatie. Onze aanpak omvat workshops, projectontwikkeling, evaluaties, cultuuruitwisseling en het streven naar lange termijn duurzaamheid. Hiermee willen we niet alleen artistieke groei bevorderen, maar ook een blijvende impact hebben op onze samenleving. Met “By Default DREAM” als resultaat, een multidisciplinaire toneelvoorstelling geïnspireerd door Rumi, willen we interconnectiviteit, spirituele groei en artistieke uitwisseling bevorderen, en de dialoog tussen gemeenschappen stimuleren.

Het Participatieve kunst/co- creatie project zal resulteren in “By Default DREAM” een multidisciplinaire toneelvoorstelling gecreëerd door de deelnemende kunstenaars, waarbij het concept van innerlijke vrijheid en bewustwording centraal staat.

Het thema van “By Default Dream” omvat de fascinerende wereld van dromen en hoe deze onze perceptie van de realiteit vormgeven. Geïnspireerd door een uitspraak van Rumi, verkent het project het idee dat we leven als slapende zielen in een illusoire droom, die voor waarheid wordt gehouden totdat de dood ontwaakt als de dageraad. Dit betekent ontwaken uit onze illusies, de ogen van ons hart openen en de realiteit van onszelf en de wereld begrijpen.

Vol verwachting kijken we uit naar de start van de “By Default Dream”- project in het voorjaar van 2024.

Mis dit unieke avontuur niet en blijf op de hoogte van onze aankondigingen voor meer details over “By Default Dream.”

___________________________________________________________________________________________________________________

Jaarverslag van de Stichting Fara Tekan Fountain-2023

De Stichting Fara Tekan Fountain is verheugd haar jaarverslag voor het jaar 2023 te presenteren, waarbij de nadruk ligt op een reeks cultureel verrijkende evenementen en activiteiten die een blijvende impact hebben gehad op onze gemeenschap.
Onze toewijding aan het bevorderen van kunst, muziek en cultureel begrip stond centraal in onze inspanningen.
1. “INKT” de titel van twee tentoonstelling van inkt tekeningen en schilderijen met hogere frequentie:

Locatie: ‘Het Gasthuis’, Gorinchem, en Verpleegkunde Waert Hove, Sliedrecht.

Kunstenaars: Sara Behrad en Farhad Foroutanian

Datum: 1 januari tot 30 maart

Beschrijving: De stichting organiseerde een tentoonstelling met tekeningen en schilderijen met een hogere frequentie van gerenommeerde kunstenaars Sara Behrad en Farhad Foroutunian in ‘Het Gasthuis’ in Gorinchem en Nursing Waert Hove in Sliedrecht. Hierdoor ontstond een harmonieuze mix
van kunst en gezondheidszorgomgevingen.

2. Workshop over zielverbetering met NEY Music:

Locatie: Land an Zee, Zeeland

Begeleider: Sara Behrad

Datum: 18 augustus. Duur: 2 uur

Aantal deelnemers: 30

Beschrijving: Een transformerende workshop over zielsverbetering met behulp van NEY-muziek werd gegeven in land aan Zee Retreats in Zeeland, onder leiding van Sara Behrad. Dertig deelnemers namen deel aan een verkenning van zelfontdekking en spiritueel welzijn.

3. Fara Tekan Nursu Stroom – “Duizenden Nachten in Een Enkele Nacht”:

Locatie: Zijderveld.

Publiek: 62 aanwezigen.

Datum: 26 september. Duur: 70 minuten

Beschrijving: In Zijderveld Stroomde een boeiende Fara Tekan Nursu, “Duizenden Nachten in Een Enkele Nacht”.
De voorstelling bracht een diepgaande boodschap over onderlinge verbondenheid en het belang van het erkennen van onze gedeelde wortels.

4. Concert van Iraanse mystieke instrumenten:

Locatie: Café Mezarab, Amsterdam.

Datum: 7 december.

Aantal aanwezigen: 50 bezoekers.

Beschrijving: Een betoverend concert met Iraanse mystieke instrumenten vond plaats in
Café Mezarab in Amsterdam en bood een unieke auditieve ervaring voor de 50 aanwezigen.

Muzikanten:
Mohammad Mehdi Behrad,  NEY
Pouria Jaberi, Daf

 
5. Katie Duck Dance experimentele uitvoering:

Katie Duck Dance experimentele uitvoering:

Locatie: Attik Studio, Amsterdam

Datum: 17 december. Duur: 50 minuten

Aantal toeschouwers: 20

Beschrijving: Een baanbrekende experimentele dansvoorstelling van Katie Duck, begeleid door een Ney-instrument bespeeld door meester Behrad uit Iran, ontvouwde zich in Attik Studio in Amsterdam en demonstreerde de samensmelting van dans en traditionele Iraanse muziek.

 
6. Mystiek muziekoptreden in het Perzische Soefi house- Rotterdam:

Locatie: Rotterdam

Datum: 23 december.

Aantal toeschouwers: 10

Beschrijving: De stichting verzorgde een betoverende mystieke muziekuitvoering in Sufi house in Rotterdam, waarbij een klein publiek van 10 personen werd geboeid met de rijkdom van de Perzische cultuur.

7. Het maken van het boek met de titel: “PUNT BOEK: Een Spel zoals het Leven zelf”

In de kern van het boek “PUNT BOEK” ontvouwt zich een diepgaand concept, een spel doordrenkt met de essentie van het leven zelf. Door eeuwenoude symbolen uit verschillende tijden en culturen te gebruiken, nodigt dit symbolische spel de speler uit om een diepgaande waarheid te herontdekken: Het Startpunt van je weg is precies waar je bent, en je daarvan bewust zijn is het enige PUNT dat ertoe doet.

Geworteld in de rijke symboliek van verschillende beschavingen, onthult dit meeslepende boek een tijdloze boodschap voor het moderne leven. Het daagt de spelers uit om zich bewust te zijn van het moment en de kracht van het nu te omarmen, terwijl ze een reis van zelfontdekking en persoonlijke groei ontketenen.

“PUNT BOEK” zal naar verwachting het levenslicht zien in 2024, een tijd waarin lezers de kans krijgen om deze unieke verkenning van het leven te ervaren. Laat je meeslepen door de pagina’s van dit boek en ontdek dat waar je nu bent inderdaad het start PUNT is van een betekenisvolle reis.


  1. “Poëtische Prenten” is een zeer fraai teken album van de gerenommeerde Nederlands-Iraanse tekenaar Farhad Foroutanian, vergezeld van 30 poëtische tekeningen met bijpassende gedichten van Pepijn de Korte. Dit debuut weerspiegelt een diepe liefde voor het leven, waarbij elke pagina een unieke synergie creëert tussen woord en beeld. Een essentiële toevoeging aan elke kunstliefhebber’s collectie, “Poëtische Prenten” nodigt de lezer/kijker uit om te verdwalen in de schoonheid van kunst en de diepte van menselijke expressie te ontdekken.

    Een verfijnde dans van lijnen en woorden, dit album is een ontroerende viering van het leven zelf.’

    ____________________________________________________________________
    *Rumi, ook bekend als Jalāl al-Dīn Muḥammad Rūmī, was een 13e-eeuwse Perzische dichter en mystiek.


    Afbeelding: Een Perzische miniatuur – De 17e eeuw

    Zijn poëzie, doordrenkt met liefde, symboliseert het gevolg van ultieme vrijheid, waarin men zich losmaakt van illusies en angsten, bevrijdt van beperkende overtuigingen en emotionele belemmeringen. In deze context vertegenwoordigt het een reis naar zelfontdekking en spirituele verlichting.
    In zijn meest bekende werk, de “Masnawi,” verkent hij de zoektocht naar liefde en de relatie tussen mensen. Als soefi-meester riep Rumi op tot een directe ervaring van “Zelf” door liefde en meditatie. Zijn soefi-orde, de Mevlevi-orde, belichaamde deze leringen in hun kenmerkende draaiende dans, de Sama, als een symbool van eenheid. Rumi’s tijdloze wijsheid en boodschap van liefde en eenheid blijven inspireren, en zijn poëzie blijft een bron van zelfreflectie en verbondenheid voor mensen wereldwijd.
    Rumi’s wijsheid kan Nederland diepgaand beïnvloeden. Zijn Perzische leringen verrijken de culturele diversiteit en waardering voor verschillende levenswijzen. Zijn poëzie, gericht op liefde en spirituele groei, verbreedt Nederlandse perspectieven en bevordert begrip tussen mensen met diverse overtuigingen.
    Rumi’s nadruk op zelfontdekking inspireert individuele groei en reflectie over het leven. Zijn filosofie van onderlinge verbondenheid stimuleert eenheid, samenwerking en empathie.
    De introductie van tolerantie en inclusiviteit volgens Rumi kan bijdragen aan een harmonieuze Nederlandse gemeenschap. Zijn poëtische schoonheid verrijkt het artistieke landschap, bevordert creativiteit en biedt een nieuwe kijk op kunst.
    Leringen over mindfulness dragen bij aan welzijn en geestelijke gezondheid. Rumi’s diepgaande inzichten bevorderen intellectuele discussies en kritisch denken in onderwijsomgevingen. In essentie heeft Rumi’s wijsheid het potentieel om diverse aspecten van Nederland positief te transformeren, van cultuur tot persoonlijke groei en harmonie in de samenleving.

    Voorbij ‘Goed” en ‘Slecht” is er een tuin, waar ik je zal ontmoet” – Rumi

    Mensen in staat zijn met elkaar om te gaan en creatief samenwerken ondanks hun onderlinge verschillen.
    ————————————————————————————————————————

    Documentatie en promotie:
    Alle programma’s werden uitgebreid gedocumenteerd en gepromoot via verschillende sociale mediakanalen, waardoor een groter bereik en betrokkenheid werd gegarandeerd. Visuele documentatie en archiefstukken zijn zorgvuldig bijgehouden voor toekomstig gebruik.

    De Fara Tekan Nursu Foundation dankt alle deelnemers, medewerkers en supporters die hebben bijgedragen aan het succes van deze culturele initiatieven. We kijken uit naar verdere groei en impact in de komende jaren.

     https://www.linkedin.com/in/fara-tekan-nursu-foundation-art-for-oneness-2a77a8243/